AKDENİZ Üniversitesi Psikiyatri Gündüz Hastanesi’nde tedavi gören şizofreni ve diğer psikotik bozukluğu olan hastaların yaptığı ahşap boyama, takı tasarımı gibi ürünlerin yanı sıra, tarım atölyelerinde yetiştirdiği sebzelerin satıldığı kermese yoğun ilgi gösterildi. Kermesten elde edilen gelir şizofreni ve diğer psikotik bozukluğu olan hastalar için kullanılacak.
Akdeniz Üniversitesi’nde 2007 yılında hayata geçirilen Psikiyatri Gündüz Hastanesi’ne gelen şizofreni ve diğer psikotik bozukluğu olan hastalara her hafta eğitim programları düzenlenerek görev dağılımı yapılıyor. Ahşap boyama kursu, takı tasarımı, tarım eğitimi ve aşçılık gibi kurslara katılan hastalar, yıl sonunda yapmış olduğu el emeği göz nuru ürünleri kermes düzenleyerek sergiliyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi H blok Atrium’da pazartesi günü açılışı gerçekleşen kermes, cuma gününe kadar devam edecek. Hastaların el emeğiyle ortaya koyduğu ürünlerin satışından elde edilen gelir ise şizofreni ve diğer psikotik bozukluğu olan hastalara kullanılacak.
HASTALARIN KENDİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNLER SERGİLENİYOR
AÜ Psikiyatri Gündüz Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan Şeyma Kaplan Ekinci, Psikiyatri Gündüz Hastanesi, Akdeniz Şizofreniyle Yaşam Derneği ve Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi ile beraber düzenlenen kermes olduğunu anlattı. Hasta yararına yapılan bir kermes olduğunu aktaran Ekinci, “Psikoz ve şizofreni hastalarının ürünleri var. Ahşap boyama, takı tasarımı, aşçılık, seramik gibi kurslarımız var. Buradaki atölyelerde 1 yıl boyunca ürettikleri ürünleri şu an sergiliyorlar. Hem toplumdaki diğer bireylerle iletişime geçiyorlar hem de etkileşim halinde kendisini ifade ederek alışveriş yapıp sosyal beceri kazanıyorlar. Bu kermesten elde edilen gelir yine hastalar için harcanacak. Onların tedavisinde kullanılacak. Gerekli olan malzemelere dönüşecek. Kesinlikle ticari amaçlı değildir. Bu yıl tarım terapi ön plandaydı. Organik tarım üzerine yoğunlaştık. Topraktan kaşığa mottosuyla ilerledik. Sürecin tamamını hastalarımız takip ettik. Bahçede ürettikleri ürünleri kaşığa gelinceye kadar tamamını kendisi gözlemleyerek çalışarak üretti. Burada domates, salatalık gibi ürettikleri ürünlerin yanı sıra bu ürünlerden yapmış olduğu turşular da sergilendi” dedi.
Kermese gelen hastaların tepkisini anlatan Şeyma Kaplan Ekinci, “Psikoz ve şizofreni hastalarının varlığından çok haberdar değiller ve çok etkin çalışabileceklerinden haberdar değiller. Çok olumlu geri bildirimler alıyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak. Bu tür sergiler, kermeslerle farkındalık oluşturduğumuza inanıyorum” diye konuştu.