Ana Sayfa ANTALYA 22 Ağustos 2024 90 Görüntüleme

Başkan Geyikçi tarım sektöründeki sıkıntıları anlattı

TÜRKİYE’nin tarımsal üretiminde önemli paya sahip Antalya’nın Finike ilçesinde Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, tarım sektörün yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklama yaptı.

İlçede üretilen yaş meyve ve sebzenin Türkiye’nin farklı illerine gönderildiğini ve ihracatının yapıldığını anlatan Başkan Geyikçi, yüksek maliyet nedeniyle çiftçinin ürününü zararına satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Başkan Geyikçi, “Üreticilerimize merkezi hükümet tarafından destek verilmesi ve verilen desteklerin artırılması çok önemli bir hale gelmiştir. İlçemizin ana geçim kaynağı olan tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar bütün vatandaşlarımızı yakından etkiliyor. İlçemizde tarım sektörü yavaşladığı zaman perakende de yavaşlıyor, ticaret de yavaşlıyor, hizmet sektörü de yavaşlıyor” dedi.

Geçen sene özellikle Finike’nin dünyaca ünlü markası Finike Portakalı’nın hak ettiği karşılığı görmediğini ifade eden Başkan Mustafa Geyikçi, “Finike Portakalı dalında 3-4 lira civarı fiyata alıcı bulabildi. Üreticilerimizin üretim maliyeti zaten 3-4 lira. Eğer toplama, nakliye, işçilik gibi giderleri de işin içine koyarsak bu maliyet daha da yükselecek. Çiftçilerimizin bu şekilde ayakta kalması mümkün olmayacak. Finike Portakalı gibi marka bir üründe bile bu geçerli olurken diğer tarımsal üretimlerimizde durum daha da olumsuz görünmekte. Bu konuda özellikle Tarım Bakanlığı’ndan destek bekliyoruz” diye konuştu.

MALİYET YÜKSELİYOR FİYATLAR DÜŞÜYOR

Narenciyenin yanı sıra domates, biber, salatalık gibi tarımsal ürünlerin de bölgede yoğun olarak üretildiğine dikkati çeken Başkan Geyikçi, şunları söyledi:

“Örtüaltı ve açık tarımsal üretim konusunda bölge olarak ciddi bir kapasiteye sahibiz. Narenciyede olduğu gibi zorluklar yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 18 liradan satılan nar, bu yıl hasat zamanı yaklaşmasına rağmen henüz tüccar tarafından talep görmüyor. Bu da geçen yıl fiyatını yakalayamayacağımızı düşündürüyor. Bütün maliyetler yükselirken fiyatların aşağı doğru gitmesi akıl alır şey değil. Bu konu geçtiğimiz yıllarda yapılan tanzim satış gibi göz boyamalarla düze çıkarılamaz. Ciddi önlem alınmalı. Ciddi destek paketleri açıklanmalı”.

ÜRETİCİ ‘ENFLASYON CANAVARI’ İLAN EDİLMEK İSTEMİYOR

Vatandaşın alım gücünün azaldığına değinen Başkan Geyikçi, şöyle konuştu:

“Eskiden kilolarla, kasalarla satılan ürünler artık adetle, dilimle alıcı buluyor. Maliyetlerinin yükselmesi, üretim maliyetini de yükseltiyor. Üreticilerimiz, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki günlerde yine ‘enflasyon canavarı’ ilan edilmek istemiyor. Bizler her vatandaşımızın sofrasında bolluk olmasını istiyoruz. Bunun için de atılması gereken adımların bir an önce atılmasını istiyoruz. Alınacak önlemler ürünlerin hasat zamanı gelmeden alınmalı”.

TÜCCAR VE KOMİSYONCU DESTEKLENMELİ

Çiftçinin yanı sıra hal esnafının desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Geyikçi, “Halde bulunan komisyoncu ve tüccarlarımız çiftçilerimizi ayakta tutmaya çalışıyor. Ancak burada da kendileri çok zor bir ekonomik durumda kalıyorlar. Antalya’da 5 liraya üretilen bir ürünün büyük kentlerin pazarlarında 80-90 liraya satılmasını eleştiriyorlar. Bu durum gerçeği yansıtmıyor. Taşıma, işçilik, kira, gibi her kalem pazara çıkan ürününn fiyatını yükseltiyor. Antalya’da tarladan çıkan ürün İstanbul’da pazara çıkmadan en az 3 alıcı değiştiriyor. Sonra fiyatlar da bu seviyelere geliyor. Burada maliyetleri düşürmenin yolu, tüccarlarımıza ve komisyoncularımıza, akaryakıt ve vergi destekleri sağlanarak olacaktır. Eğer bu destekler sağlanmazsa yakında vatandaşlarımız sofralarına alacak ürün bulamayacak” diye konuştu.

Bölgede yapılan tarımsal üretimi katma değerli hale getirecek ihracat ve markalaşma konusunda desteğin artırılması gerektiğini dile getiren Başkan Geyikçi, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kumluca’da kurulan yaş sebze meyve kurutma tesisi ile paketleme tesisinin çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Başkan Geyikçi, üreticinin sulama, mazot, nakliye desteği ve vergi muafiyeti istiediğini söyledi. yor. Tarımsal üretimin katma değerli hale getirilerek ihracat desteğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Geyikçi, “Finike olarak bizler üretmeye devam edeceğiz. Çiftçimiz üretecek, halcimiz bu ürünü vatandaşlarımızın sofrasına ulaştırmak için çalışacak. Ancak daha ne kadar sübvanse edebiliriz bilmiyoruz. Tarım sektörünün her paydaşına destek istiyoruz” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster