Ana Sayfa Gündem, Politika, Sağlık, Yerel 3 Şubat 2022 852 Görüntüleme

BİR TÜRLÜ SESLERİNİ DUYURAMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de covid 19 ile mücadele eden, ön safhalarda yer alan sağlık çalışanları, çektiği zorlukları her zaman gündeme getirmeye çalıştı. Sağlık çalışanları; en büyük serzenişlerini Sağlık Bakanının bu konulara duyarsız kalması, görmemezlikten gelmesini dile getiriyor. Konu sağlık çalışanlarının özlük hakları ve ek ödemelere geldiği zaman, Sağlık Bakanının duyarsız kaldığı, kulaklarını tıkadığı, sağlıkçılarının sesini duymadığı, duymak istemediği olarak sağlıkçılar tarafından algılanıyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada sağlıkçılar bir araya geldi. #SağlıkçıDüzenlemeBekliyor hastagi ile gündem olan Sağlıkçıların sesine ilgili makamlar kulak vermedi.

Sağlıkçılar, TBMM Başkanından Verilen Sözün Yerine Getirilmesini İstiyor

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne sağlık çalışanları yeni düzenlemelerin sadece doktorlara yapılmasına karşı çıkmıştı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop yılbaşından hemen sonra bu konuyu gündeme alacağını belirtmişti. Sosyal medyada birçok sağlık çalışanı TBMM Başkanı Şentop’un sözünü tutmasını beklediğini belirtiyor. Bu konuyla ilgili sessizliğini bozmayan Şentop’tan açıklama bekleniyor.

Sağlık Çalışanları sadece Hekimlerden ibaret değildir

Twitter başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında da sağlıkçılar sesini duyurmaya çalışıyor. Yetkililerce sağlık çalışanlarının sorunları gündeme getirilmiyor. Sağlıkçılar görmezlikten gelindikleri konusuna yakınmakta. En çok sağlık çalışanları bundan şikayetçi. Aylardır sosyal medya da kendiliğinden, hiç plan yapmadan post altında bir araya gelerek dikkat çekmeye, seslerini gür çıkarmaya çabalamaktalar. Sorunlar sürekli aynı fakat çözüm yok! Çözümlerin artık gündeme gelmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Özellikle pandemi döneminde ön safta olduğunu düşündüğümüz sağlıkçıların sadece minnettarız denilmesini kabul etmiyor. Sadece Hekimlerden bahsetmiyoruz; bunun yanında sağlık memuru, hemşire, ebe, tıbbı sekreter, röntgen teknisyeni, anestezi teknisyeni, ATT, paramedik gibi güvenliğinden temizlik personeline… sağlık bir ekip işidir bir bütündür. Bunlardan birkaç tarafı aksarsa bu ekip çöker. Bu birliktelik aksarsa sağlıkta geriye gitmeye başlar.

Son zamanlarda kasti olarak yapılmış gibi hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının arasında bir huzursuzluk varmış gibi gündeme getirilmektedir. Sağlığın ekip işi olduğu göz ardı edilerek sadece tek bir meslek bazlı olduğu gündeme taşınmaktadır.

Malum Hekimlerce kurulan sendikanın, hekimlere yönelik açıklaması sağlık çalışanlarını incitiyor. Gece gündüz demeden zor koşullarda çalışan sağlık çalışanları kendilerini dışlanmış hissediyor.

Sağlık Kurumlarında Liyakat Yok!

Kamu hastanelerinde yapılan idarecilerin sözleşmelerinin yenilenmesi tekrar imzaların atılması ve anlaşmaya varmaları tartışmalar eşliğinde gerçeklemişti. Atananların, göreve gelenlerin birçoğu liyakatsız olduğu. Alanlarında yeterli bilgiye sahip olmadıkları sağlık çalışanları arasında düşünülüyor.

En çokta sağlık çalışanlarını huzursuz eden konu sendikalar. Sendikalar hakkında görüş sorduğumuz sağlık çalışanları “Üye Çoğunluğunu elinde bulunduran malum sendika hükümete yakın olmakla beraber. Yeteri kadar sağlık çalışanlarının haklarını savunmuyor, idareci atamalarında, personel tayinlerine, geçici görevlendirmelerine birçok şeye müdahale etmektedirler. Oysaki; karışmasalar, herkes hak ettiği mevkiye gelebilirse daha adaletli olur, bu kadar sıkıntı gündeme gelmez. Zaten sendikaların son zamanlarda gündeme getirdikleri konular üyelerinin değil, sendika yöneticilerinin aldığı maaşlar, bununla ilgili Danıştay’ın verdiği karar en çok konuşulan konular arasında” diye belirtti.

Sağlık Çalışanları Yorgun!

Sağlık çalışanlarının hükümetten tek istediği özlük haklarının ve maaşlarının iyileştirilmesi, ek ödeme, Sağlık çalışanlarının döner sermayeden aldıkları mesai ücretleri SGK primi olarak emekliliğe yansımasını istiyor. Bir diğer konu ise Sağlıkta şiddetle ilgili bir yasa çıkartılmasını talep ediyor.

Sağlık çalışanları; hükümetin verdiği sözleri yerine getirmesini ve ortadaki ikililiğin kalkmasını bekliyor. Özellikle maaş farklarının ve nöbet paralarının hakkıyla yatırılmasını bekleyen sağlık çalışanları; artık yorgun, bitkin ve çaresiz hissediyor.

Sağlık kurumlarında yöneticilerinin mobinglerine uğrayan genelde yardımcı sağlık personelidir. Liyakatsiz idareciler yüzünden gittikleri kapılar yüzlerine kapanıyor. Tek çareleri, dava açmak oluyor.

SAHA-DER, Sağlıkçıların Sorunlarını Maddeler Halinde Yayınladı!

Sosyal medya da son zamanlarda gündem olan SAHA-DER Geçtiğimiz günlerde SAHA-DER Yönetim Kurulu, sosyal medya hesaplarından “Sağlık Çalışanlarının Kronikleşmiş, Çözüm Bekleyen Problemleri” başlığı adında 10 madde yayınlandı. Bu maddeler:

  1. Yoksulluk sınırı üstünde emekliliğe tek kalem maaş verilmeli.
  2. Vergilik dilim sağlık çalışanları için %15’te sabitlenmeli
  3. Sağlıkta şiddet sorununa çözüm odaklı politika geliştirilmeli.
  4. 3600 ek gösterge tüm sağlık çalışanları için düzenlenmeli
  5. Kurum idarecilerinin atamalarındaki liyakatsizliğe son verilmeli; idareciler, objektif nitelikte sınavlarla ve şeffaf olarak seçilmeli
  6. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında vardiyalı/nöbetli çalışan personele tahsis edilmek üzere “ 24 saat hizmet verebilerek nitelikte kreşler” açılmalı.
  7. Gece çalışması ve hafta sonu çalışmalarında farklı ücret verilmeli
  8. Sendika istifa işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılmalı.
  9. Covid-19’un meslek hastalığı sayılması, vefat edenlere sağlık şehidi statüsü verilmeli.
  10. Sağlık Hizmetlerinde uygulamaya devam eden farklı istihdam modelleri tamamen kaldırılmalı, tüm sağlık çalışanları güvenceli ve kadrolu olacak şekilde tek çatı altında toplanmalı.
  • Haber: Hüseyin AYHAN 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster