Ana Sayfa Gündem, Politika, Sağlık, Yerel 24 Eylül 2022 443 Görüntüleme

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE SOSYAL HİZMET SENDİKASI ÇALIŞMALARINA TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası (SÇS) Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde teşkilatlanmaya tüm hızıyla devam ediyor. SÇS Genel Başkan Yardımcısı Behiye CİVELEK ve SÇS Kepez Devlet Hastanesi Temsilcisi ve aynı zamanda sendikanın Engelli Komisyon Başkanı Ramazan KORAŞ, sendikalarının amacının, sağlık çalışanlarının sorunları ve maruz kaldıkları şiddet, mobbing gibi konulara değinerek Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikasının amacından ve yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

KURULAN BİRÇOK SENDİKA ZAMAN İÇERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARINI SAVUNMAK YERİNE BİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ OLDU!

2021 yılında örgütlenmeye başlayan ve 2022 yılı ocak ayında Yüksek Seçim Kurulunun onayı ile, genel kongresini yaparak kurulan Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası çalışmalarına son hızla devam ediyor. Sendikalarının amacı hakkında konuşan Hastane Temsilcisi Ramazan Koraş;

– 2001 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 4688 sayılı kanunla Türkiye’de kamu görevlilerinin sendikalaşma süreci başladı. Bu kanunla beraber Türkiye’de birçok sendika kuruldu. Ama zaman geçtikte kurulan birçok sendika bir siyasi partinin arka bahçesi oldu. Kurulan sendikalar iktidar ve muhalefetin görüşlerine göre hareket etmeye başladı. Sağlık çalışanlarının asıl ihtiyacı şuydu “ Siyasetsiz ve liyakat usulünü benimseyen bir sendika”. Sendika olarak şunu söylüyoruz; sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek için bütün siyasi partilerle görüşebilir, herhangi bir siyasi görüşü savunamaz ve liyakat esaslı bir sendikayız.” diye konuştu.

Konuşmasına şöyle devam eden Sayın Koraş:

Sendika olarak, herhangi bir siyasi parti ile çalışmıyoruz. Liyakat anlayışına dayalı bir sendikayız. Kesinlikle siyasi bir yapılanma söz konusu değildir. Hatta ve hatta sendikamızda yönetimde olanların herhangi bir siyasi söylem içerisinde veya bir siyasi partiye yakınlığı olduğu zaman üyeliği ve yöneticiliği düşmektedir. Tüzüğümüzde de siyasi partilere yakınlık olmayacağına dair madde yer almaktadır”.

“Antalya’da her hastanede bir temsilcimiz bulunuyor. Fakat il Başkanlığı daha kuramadık. 400 üyeden sonra İl Başkanlığımızı kurmayı hedeflemekteyiz.

SAĞLIK PERSONELLERİNİN YETERSİZ OLMASI HASTA MEMNUNİYETSİZLİĞİNİ ARTIRIYOR!

Sendika olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Koraş sağlıkta şiddet konusuna da değinerek şöyle devam etti;

– Antalya’da banka promosyonları ile ilgili olarak sahada ilk dilekçe hareketini başlatan sendikayız. Üyemiz olsun ya da olmasın tüm emekçi sağlık çalışanlarından aldığımız dilekçeleri Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilk olarak sendikamız üst yazı ile iletti. Diğer sendikalar bizlere sahada banka promosyonları ile boşa uğraştığımızı söyledi. Daha sonra dilekçeler ile ilgili sağlık çalışanlarından pozitif yaklaşımlar gelince ve enflasyon altında kalan promosyonlar ile ilgili tepkiler başlayınca diğer sendikalarda dilekçe toplamaya başladı. En önemli konulardan biri de sağlıkta şiddet konusu, sağlıkta şiddet konusunda da sendika üyelerimiz ile sosyal medyada örgütlenerek, tepki göstermeye çalışıyoruz. Fakat sağlıkta şiddet konusu çok farklı bir boyut. Sağlıkta şiddetin asıl problemi şudur: “Sağlık Bakanlığının sağlık sistemine piyasa odaklı yaklaşımından kaynaklanan, doktora ‘ sen ne kadar hasta bakarsan ben sana o kadar ücret ödeyeme sistemini diyor.’ problemler başlıyor. Doktor çok fazla hasta bakmaya başlıyor, yeteri kadar hasta ile ilgilenemiyor. Sağlık personellerinin sahada eksik elemanlı iş yükü ,yetersiz sayıda sağlık personeli olması memnuniyetsizliği artırıyor. Biz diğer sendikalardan farklı olarak şu konuya dikkat çekiyoruz. Örneğin: Bir branştan ebe düşünelim doğumhanede çalışması gerekir iken sendikal veya siyasi olarak ya da ikili ilişkilerini kullanarak genel idari hizmetler sınıfı personelinin çalışması gereken birimlerde çalışıyor. Kadrosunun tüm haklarından faydalanıyor. Doğumhanede çalışması gerekiyor iken idari birimlerde çalışmasından dolayı, doğumhanede bir hizmet aksaklığına sebebiyet veriyor. Doğumhane de çalışan sağlık personellerinin nöbetleri artıyor, hastalara verilen hizmetlerde aksaklık yaşanıyor. Bunun sonucunda hastalarda memnuniyetsizlik ortaya çıkıyor. Burada personel kayırmacılığı sonucunda ortaya çıkan hizmet aksaklığından doğan hasta memnuniyetsizliği maalesef sağlıkta şiddet olaylarına kadar uzanıyor. Bu konuyla ilgili olarak hastane yönetimine dilekçemizi verdik. Olumsuz cevap verilirse önce İl Sağlık Müdürlüğüne daha sonra da Sağlık Bakanlığına yazımızı yazacağız” dedi.

TÜRKİYE’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA GELİR DAĞILIMI PROBLEMİ VAR!

Ramazan Koraş saha da ki gözlemledikleri problemlerden bir diğerinin de gelir dağılımı olduğunu söyledi ve devam etti;

– Türkiye’de sağlık emekçileri arasında büyük bir gelir dağılımı problemi söz konusu. Hekimler için ücretlerde iyileştirme yapıldı ama diğer sağlık emekçilerine yapılmadı. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına bir yazı yazdık. Hekimlere nasıl iyileştirme yapıldıysa sağlık emekçilerine de bir iyileştirme yapılmasını talep ettik” dedi.

ENGELLİ SAĞLIK KURULU -1. KATTA, ASANSÖRLER YETERSİZ VE SEDYEYE BAĞIMLI HASTANIN ULAŞIMI İMKANSIZ!

SÇS Kepez Devlet Hastanesi Temsilcisi ve aynı zamanda Engelli Komisyonu Başkanı Sayın Koraş;

– Bir diğer problem ise; Şuan görev yaptığım Kepez Devlet Hastanesinde de olduğu gibi birçok hastanede bu sorun mevcut. Engelli Sağlık Kurulunun -1. Katta konumlandırılması. Engelli hastalar burada hizmet alamamakta. Sağlık kurulu birimine ulaşımları sıkıntılı olmaktadır. Hastanede poliklinik katında asansör problemi var. Bu konuda mağduriyet yaşanmaktadır. Bununla ilgili hastane yönetimine yazı yazdık. Cevap bekliyoruz. Olumsuz dönüş olursa İl Sağlık müdürlüğüne daha sonra da Sağlık Bakanlığına ve kamuoyuna paylaşacağız.

KADIN EMEKÇİLERİMİZDE REGL İZNİ ŞART!

– Bir diğer önemli sorunlardan biride kadınların regl oldukları ilk gün şiddetli ağrılarla geçmektedir. Sağlık Bakanlığına yazılı bir talepte bulunduk: Kadın sağlık emekçilerimizin regl dönemlerinde çalışma barışını bozmayacak bir şekilde en az 1 (bir) gün idari izinli sayılmaları için yazı yazdık. Bu konuda geri dönüş olursa kamuoyuyla paylaşacağız.

MOBBİNG HER YERDE!

– Yetkili sendika elindeki gücü kaybetmemek için üyelerin farklı bir sendikaya geçmelerini istemiyor. Üyeler hakları savunulmadığı için sendika değiştirmek istiyor. Bir siyasi partinin arka bahçesi olduğu için. Ama biz sahaya indiğimizde şu cevapla karşılaşıyoruz. “Ben yetkili sendikadan çıkarsam benim amirim yetkili sendikanın getirdiği bir kişi benim yerimi değiştirecek yada bana nöbet yazmayacak’” emekçi kardeşimizin mali tablosuna baktığımız zaman ya yeni evlenmiş, yada bir borcu var o kişi nöbet tutmak zorunda. Amiri de diyor ki sen sendikamdan çıkarsan seni nöbetten çıkartırım ya da yerini değiştiririm. Açık açık mobbing uygulanıyor. Biz şöyle diyoruz bunların yaptığı sendikacılık değil mafyacılık.

Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Sayın Behiye CİVELEK

sağlıkta mobbing konusunda şu sözleri söyledi;

– Bir çok kamu kurum ve kurumlarında sohbet edilmek adı altında üye yada temsilciler

makamlara çağırılıyor. Sendikal çalışmalar için çağrılmakta, mesai saatleri dışında çalışın, şöyle hareket edin diye güç gösterisi,makamlar sendikal çalışma olarak kullanılıyor.Sosyal medya da bir yazı yazıldığında diğer sendikaların makamlara getirdiği idari kadrolardan tepki olarak geri dönüyor. İdari kadrolardaki kişiler sessiz ve kimse bilmeden psikolojik mobbing uyguluyorlar.

DİĞER SENDİKALAR GİBİ SİYASİ PARTİ TARAFIMIZ YOK!

SÇS Genel Başkan Yardımcısı Behiye Civelek SÇS’ye katılma sebebini anlattı;

“Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikasına katılma sebebim; birçok sendikada üye olarak bulundum ve o sendikalardan ayrılma sebebim, sendikaların ilk kuruldukları amaçlarının dışına çıkarak siyasi partilerin isteklerine göre hareket etmeye başlamasıydı. Siyaset ile sendikaların ayrılması gerekli. Çalışanların haklarını savunmalı ve çalışanların haklarını alması için mücadele etmeli. Diğer en büyük nedeni; sağlık çalışanları bir şekilde yaşamlarını devam ettirebiliyorlar ama vefat eden sağlık çalışanlarımızın hiçbir şekilde aileleri, çocuklarına karşı sendikalar destek olmuyor.Bizim sendikamız ,vefat eden sağlık çalışanları ailelerin hak kayıplarını almak ve üniversitede okuyan çocuklarına destek olmak amacı da gütmektedir” dedi.

“TÜZÜK OLARAK DİĞER SENDİKALARDAN FARKLIYIZ”

Sayın Civelek;

– Tüzük olarak diğer sendikalardan farklıyız. İdari kadroda olan bir kişi sendikada yönetici kadrosunda olamaz.Alacağı başkanlık maaşı da kendi emsal sağlık çalışanın alacağı kadardır ve tüzüğe madde olarak işlenmiştir.Siyasi parti söylemi yasağımız var. Siyasi görüşlerini kullanmamayı tüzüğümüzde belirttik.

Haber: Çiğdem KORKAN

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster