Ana Sayfa ANTALYA 16 Nisan 2024 83 Görüntüleme

‘Eğirdir Gölü önlem alınmazsa 2028’de ikiye ayrılacak’

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, Eğirdir Gölü’nün gerekli önlemler alınmazsa 2028 yılında iki parçaya ayrılacağını belirterek, “Sonrasında da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır” dedi.

SDÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Eğirdir Gölü’nün kuraklık karşısında beklenen olumsuz senaryodan etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesini yürütüyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, “Mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan ülkemizin en büyük içme ve sulama havzası Eğirdir Gölü, önlem alınmadığı takdirde 2028 yılında ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor” dedi.

Eğirdir Gölü’nün sosyo ekonomik açıdan kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, “Gölün sürdürülebilir etkin kullanımı için kritik su seviyeleri mevcut. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin olası kuraklık etkilerine ek olarak tarımsal sulamada su kullanımı birleştiğinde göl su seviyesinin hızlı şekilde kritik seviyelere ulaştığı gözlenmiştir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden biri de 913 metre. Bunu kuruma noktası olarak da adlandırabiliyoruz. 913 metre su koduna ulaşıldığı zaman gölün Hoyran bölümü ile arasında yer alan boğaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrılacak. Sonrasında da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Gölün su seviyesinin daha da azalmaması için alınması gereken tedbirlerden de bahseden Dr. Öğretim Üyesi Kaçıkoç, modelleme çalışması ile sonuçları sınanmış hayata geçirilebilir eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bölgede iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliğin artırılabilmesi ve gölün etkin kullanılabilmesinin garanti altına alınabilmesi için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, “Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesi kapsamında modelleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi. (DHA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster