TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarım Cebimde uygulamasında denetimler yansıtıldı. Vatandaşlar, mobil uygulama üzerinden uygulamayı açarak, bulunduğu işletmede en son denetimin ne zaman yapıldığı gibi ayrıntılara ulaşabilecek” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’ programında konuştu. Bakan Yumaklı, son dönemde bazı işletmelerin farklı metotlarla yasakları delmeye çalıştığını gördüklerini belirterek, “Tek hedefimiz, insanımızın gıda konusundaki güvenilirliğini sağlamak. Her vatandaşın hakkı olan güvenilir gıdaya ulaşmak için her şey yapıyoruz, yapacağız. İlk kez arı ürünlerine ilişkin bir tebliğ yayımladık. İhracattan geri dönen taze meyve ve sebzelerin kontrollerinin ülkemizde giriş noktasında yapılmasına başladı. Bize zaman zaman bazı eleştiriler, mesnetsiz iddialar, eleştiriler geliyor. Herhangi bir şekilde uygunsuz olduğu tespit edilen ürün ne yapılıyormuş görelim” ifadelerini kullandı.
‘BARKODLA BİLGİ SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ’
Erzurum ve Elazığ’da veteriner yol kontrol noktaları oluşturulduklarını duyuran Bakan Yumaklı, Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin’de de denetim noktaları için çalışmalar başlatıldığının altını çizdi. Yeni bir uygulamayı ilk kez tanıtmak istediğini söyleyen Yumaklı, “Tarım Cebimde uygulamasında denetimler de yansıtıldı. Vatandaşlar, mobil uygulama üzerinden uygulamayı açarak, bulunduğu işletmede en son denetimin ne zaman yapıldığı gibi ayrıntılara ulaşabilecek. Denetim bilgilerine bu uygulamadan ulaşabilirsiniz. Gıda alışverişi yapacağınız yere gittiniz, o işletmenin ne zaman denetlendiğine dair bu barkodla bilgi sahibi olabilirsiniz” diye konuştu.
Türkiye’ye geri gönderilen ihracat ürünleri ile ilgili zaman zaman mesnetsiz iddialara maruz kaldıklarını belirten Yumaklı, pestisit nedeniyle imha edilen bir ürünü göstererek, “Sizlere söylüyorduk, herhangi bir uygunsuzluk olduğu tespit edilip, iade edilen ürün ne yapılıyormuş? Edirne’den gelen pestisit edilen 17 tonluk bir ürün bu. Ancak iç acıtan bunun başka bir tarafı var. Bir yıl boyunca emek sarf ediyorsunuz, kaynak sarf ediyorsunuz ondan sonra da işte onun işçiliğini yapıyorsunuz. Benim içimi acıtan, bunlar ülkemizin kaynağı. Ben buradan özellikle kıymetli üreticilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum; bizim bütün bakanlık teşkilatımız sizlere hizmet vermek için hazır. Lütfen bizlerin danışmanlığına başvurun. Bu bakanlığın sizlerin bakanlığı olduğunu hiçbir şekilde unutmayın. Bu şekilde kaynak kaybı yerine hem ülkemizin girişimcisi kazansın, üreticisi kazansın, hem de ülke kazansın. ‘Pestisit’ demişken, sanılıyor ki; ‘İlaç kalıntısı. Sadece ihraç olan ürünlerde aranıyor ya da bunun analizi yapılıyor.’ Öyle değil. ‘Pestisit’ dediğimiz yani ‘Zirai ilaç’ diyelim kısaca. Bunların denetimleri hasat öncesinde üretim yerlerinde de yapılıyor” dedi.