Ana Sayfa Gündem 24 Ocak 2022 419 Görüntüleme

SİNOP SPASTİK ÇOCUKLAR DERNEĞİ ANTALYA’DA EĞİTİM VERDİ

Sinop Spastik Çocuklar Derneği, Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamında on farklı şehirde “Avrupa Birliği ve Engellilik” adlı projesini tanıtmak, anlatmak için bölge toplantıları yapıyor. İlki 22 Temmuz 2022 de Antalya Nazım Hikmet Kongre ve Kültür Merkezi ne gerçekleşen toplantıya çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları STK temsilcileri ve engelli kişiler katıldı. Proje, Engellilerin ve Engelli STK lafının Avrupa Birliğinden projelerinden, katkılarından ne kadar bilgilerinin, farkındalıklarının olduğu üzerine.

Bölge toplantılarının Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Eğitim sonrası, Sinop Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Berrin Gürleyen ile konuştuk. Aynı zamanda Spastik engelli bir oğlu var.  Ozan Kaya’yla başlıyor engellilikle ilgili çalışmalar. Oğluna teşhis koymasından sonra kendi gibi engelli aileleriyle iletişime geçiyor. Sorunlarına çözüm bulma, birlik olma çabasıyla Dernek kurma kararı alıyorlar. Derneği 1991’de kuruyorlar, 1993 yılında da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile protokol imzalıyorlar. 1996 yılından 2008 yılına kadar Devlet- Dernek işbirliği ile derneğe bağış yapılan 2 dairelik alanda Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezini kurarak, hizmet veriliyor. Berrin Gürleyen aynı zamanda Kuruluş müdürlüğü görevini de yürütüyor. 2008 yılında Özürlüler Kanununa istinaden de bakım ve eğitim hizmetleri ayrılıyor. Eğitim çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığınca, bakım hizmetleri Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce yapılmaya başlanıyor. Dernek ve SHCEK bu dönem yollarını ayırıyorlar. Dernek, İlk Evim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kuruyor. Şu an bu merkezde, 135 engelli bireye özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verilmekte. Devlet yönünde de Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi olarak Gündüzlü bakım hizmetleri veriliyor. Berrin Gürleyen, Ailelerimizin “Biz ölünce çocuklarımız ne olacak” kaygıları hep vardır. İlimizde bir bakım merkezi kurulması için hep bir çaba içerisindeydik Bu ses ve çaba görüldü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından yapılan Engelsiz yaşam rehabilitasyon merkezi ülkemizde 2. İl olarak hizmete açıldı.” Berrin Gürleyen, 1991 yılından günümüze kadar Dernek Başkanlığını yürütmekte. 26 yıl da engellilere yönelik kuruluşlarda Kuruluş müdürlüğü yapmış. Spastik Engelliler Federasyonu başkan yardımcılığı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu başkan yardımcılığı, Sinop Özel Sporcular Spor Kulübü Başkanlığını yürüten Berrin Gürleyen ve ekibi birçok AB projesiyle engellilerle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

HEYAD İLE PROJELER HAKKINDA KONUŞULDU

AB birliği desteği kapsamında düzenlenen eğitime birçok STK katıldı. Katılımcılardan Hasta ve Engelliler ile Yakınları Hakları Derneği (HEYAD) başkanı Hüseyin Ayhan “eğitim çok bilgilendirici ve doyurucuydu. Engelli bireylerimize çok faydası dokunacak. Bu güzel projeye bizi de davet ettikleri için çok teşekkür ederiz” dedi. HEYAD Başkanı, Berrin Gürleyen ile yaptıkları projeler hakkında konuştu. Devam ettikleri ‘Hakkımız var Engelime Engel Olma’ projesinden bahsetti. Antalya ilçelerini gezerek, engelli ve yakınlarını bilgilendirdiklerini ve bunları bir rapor haline getireceklerini belirtti.

HABER: Çiğdem KORKAN – Meryem ÖZKAN

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster